Slik selger du musikk på nett

Digital musikkMusikkindustrien endret seg for alltid med inntoget av digitale filer og internett. Tidligere ville en musiker eller band selge albumene sine via postordre og uavhengige platestudioer før de gjerne ble signert av en større aktør. I dag tjener de fleste artister pengene sine ved å dra på turne, og inntekter fra platesalg har droppet dramatisk.

Det har aldri vært vanskeligere å tjene penger på musikk sies det, men det mange også glemmer å nevne i en slik sammenheng er at det aldri har vært lettere å dele musikken din med andre heller. Det er ingen garanti for at en kan klare å tjene seg et normalt levebrød, men med nok mennesker som liker musikken er det nå enklere å i hvert fall tjene noe. Det finnes flere nettsider som kan hjelpe deg på veien mot en inntekt fra musikken. Vi tar en gjennomgang på de viktigste her.

Digital distribusjon

Et alternativ som gir de høyeste marginene og hvor man sitter igjen med hele beløpet etter et salg, er å starte sin egen hjemmeside og selge musikken der. Det er et godt alternativ som alle artister bør vurdere, og i det minste ha en hjemmeside er viktig. Det eneste problemet kan imidlertid være å få nok nye besøkende der.

Ved å benytte seg av andre eksisterende tjenester åpner man imidlertid enklere opp dørene for at flere kan oppdage musikken. Strømmetjenester som iTunes og Spotify er i dag svært populære, og her er det fullt mulig å laste opp sin egen musikk som gjør at du vil tjene penger hver gang noen spiller av en låt.

Tar vi iTunes som et eksempel er det teoretisk sett mulig for alle å selge musikk der, men det er imidlertid en del strenge krav som må oppfylles for å få lastet opp en sang. Det man kan gjøre i stedet er å bruke et mellomledd som tar seg alt det praktiske og administrative.

Slike mellomledd vil formatere og levere musikken etter Apple sine spesifikasjoner, og vil kunne distribuere sangene via flere ulike kanaler. Hver gang en av låtene blir avspilt betaler Apple mellomleddet som igjen da betaler deg. En av de populære tilbyderne er Awal.com som leverer musikken din til hele 200 ulike digitale butikker og servicer. De vil så ta 15% av all fortjenesten etter alle utgifter er betalt.

Hver forberedt på at slike tjenester ikke automatisk godtar alle sanger og artister. Så det kan være lurt å gjøre litt undersøkelser på forhånd og gjerne ta kontakt med noen flere distributører. Da kan du også se hvem som har det tilbudet som kan passe behovene dine.

Bruk sosiale medier

Når du har fått musikken din opp på ulike strømmetjenester og nettbutikker handler alt om å få markedsført navnet til deg og bandet ditt. Det å bruke sosiale medier her er en av de rimeligste alternativene som er tilgjengelig. Bruk Facebook, Google +, Twitter og YouTube for alt det er verdt. Bruk tid på å bygge opp en solid fanbase og promoter de ulike nettstedene hvor de kan høre på musikken til bandet.